Veien jeg ikke hadde tenkt å gå

Det var i november telefonen ringte hjemme hos meg.

Om jeg kunne tenke meg å vurdere å stille til valg som generalsekretær i Misjonsforbundet? Ikke mye var mer usannsynlig enn et slikt scenario. Både umiddelbart og etter å ha tenkt meg godt om var svaret at den veien var ikke for meg. Jeg visste hvilken vei jeg skulle gå og var sikker på det.
Det var ved å lytte til andre mennesker og gjennom flere ulike bibeltekster at jeg sakte begynte å ane at det kunne være jeg ikke hadde helt oversikt over alle deler av kartet.

Nå er det september og jeg sitter på kontoret i Christian Krohgsgate, Misjonsforbundets kontor. På døra står det generalsekretær! Jeg har kjøpt månedskort på toget og blitt pendler på strekningen mellom Drammen og Oslo. Jeg så ikke det toget komme for et år siden!
Det var ikke denne veien jeg hadde tenkt å gå.

I disse dager har et nytt skole-, studie-, arbeids-, og menighetsår nettopp begynt. Det er alltid spennende. For noen begynner med dette en ny vei, for andre er det en mer eller mindre kjent vei. Av og til kan vi kjøre oss fast i vår måte å se både oss selv, andre og menigheten på.  Vi kan lett tenke at den veien vi går og kjenner er den eneste vi kan og skal gå. Av og til er det godt å få en utfordrende telefon, lytte til noen rundt oss eller kjenne oss utfordret av Guds ord. Kanskje oppdager vi at det finnes en som sier ”følg meg” og leder oss inn på veier vi ikke hadde tenkt å gå. Det minner oss om han som ba oss be ”la din vilje skje” og senere i sin livs dypeste krise holdt fast ved denne bønnen og la til: ”min Far, … men, ikke som jeg vil, bare som du vil, Far” (Matt. 26,39).

”Følg meg”, sa Jesus. Det er lenge siden jeg begynte en høst, et nytt arbeidsår med større spenning enn dette året. Det er en god spenning og jeg er kjenner på forventning og glede over at han kan bruke meg på nye måter. Og så er det jo det med nye veier at de er ukjente og kan by på overraskelser. Jeg finner mye oppmuntring i at Jesus har sagt at han går med. Det opplevde jeg da veien gikk til Japan i 1994. Jeg er sikker å at jeg skal oppleve det igjen, nå også.

Ved å dele litt av min reise og mine veivalg håper jeg noen kanskje skal få inspirasjon til å for første eller 1003. gang reflektere over Jesu og ”Følg meg” og hva det kan bety. Kanskje finnes det en vei du ikke hadde tenkt å gå?

Lykke til med oppstarten i høst!

Øyvind Haraldseid
OHaraldseid@misjonsforbundet.no

Siste 5 blogger:

Den lidende kirke

Nye pastorer

Hvorfor plantes det så mange nye menigheter i sør?

Smart eller sunn?

Vi tror at bønn er viktig

Blogg-arkiv